Verjaardagen en (vooral) kerstfeestjes produceren vaak een hele berg aan verscheurd inpakpapier, klaar voor de vuilbak. Een duurzamer alternatief, zonder afval, is Furoshiki. Furoshiki is een traditionele Japanse inpakdoek. Je kan je cadeautjes er prachtig mee inpakken, en het is echt niet zo moeilijk!
Ik ben herbruikbare inpakdoeken voor het eerst tegengekomen bij Klinder, een ecologische winkel bij ons in de buurt, die ondertussen helaas niet meer bestaat. Ik vond het op dat moment wat duur, maar mijn interesse werd opnieuw aangewakkerd toen de tante van Brecht vorig jaar haar kerstcadeautjes in stof had ingepakt. Heel wat research later heb ik eindelijk deze post geschreven, en kan je binnenkort Furoshiki kopen in mijn webshop! Maar first things first:
Wat is Furoshiki?
Furoshiki is een Japanse inpakdoek, die traditioneel gebruikt werd om (kostbare) goederen te beschermen en in te pakken om te transporteren. Tegenwoordig is het bekend als een milieuvriendelijk alternatief voor inpakpapier, omdat de stoffen doeken makkelijk te hergebruiken zijn.
Geef dus even mee aan de ontvanger van je cadeau dat hij/zij de inpakdoek kan hergebruiken om zelf een cadeautje in te pakken. En als hij/zij dat niet ziet zitten, kan je hem altijd zelf mee terug nemen voor een volgende gelukkige. Afhankelijk van wat je gebruikt als inpakdoek, kan hij ook hergebruikt worden als sjaal, handdoek, ….
Sommige van onderstaande links zijn affiliate partner links. Dat wil zeggen dat wij een klein bedrag kunnen verdienen als je via een van deze links iets koopt, zonder enige extra kost voor jou. We kiezen zelf de producten en het is volledig onze eigen mening!
Hoe doe je dat, duurzaam inpakken met Furoshiki?
Een cadeautje inpakken met een herbruikbare inpakdoek, ook wel gekend als Furoshiki, is helemaal niet moeilijk, eens je door hebt hoe het moet. Je kan er trouwens ook gemakkelijk verschillende maten en “moeilijke” vormen van cadeaus mee inpakken. Denk aan een fles wijn, een ronde kaars, …
Online vind je heel wat instructieprenten, maar onderstaand YouTube filmpje van The Green Wrapper is wat mij betreft het duidelijkst. En het eindigt dan ook nog eens met een heldere stap-voor-stap voor een mooi gevormde strik als kers op je taart van een cadeau!
Als je even doorklikt naar het kanaal van The Green Wrapper, dan kom je uit op een schat aan filmpjes over Furoshiki: andere knopen zoals konijnenoren of een vollere ronde strik, hoe je iets rond kan inpakken, hoe je een wijnfles moet inpakken, … Zeker de moeite om eens rond te neuzen!
Om je prachtige Furoshiki cadeau helemaal af te werken kan je er nog een groen takje, wat droogbloemen, of een cadeaulabel bij steken. (Cadeaulabels binnenkort te koop in de By Birthe webshop trouwens!)
Waar koop je Furoshiki?
In de By Birthe webshop vind je binnenkort een aantal verschillende herbruikbare inpakdoeken, maar er zijn ook andere webshops die ze verkopen natuurlijk. Hieronder zet ik er een paar op een rijtje die ik zelf leuk vind.
Of misschien heb je thuis nog wel iets liggen dat kan dienen om een cadeautje in te pakken met de Furoshiki-techniek? Het belangrijkste kenmerk is volgens mij dat het stof niet te dik of te stijf is, zodat je het goed kan knopen. Een lichte sjaal bijvoorbeeld, of misschien een tetradoek, een keukenhanddoek, of een restje stof.
Je kan ook eens langsgaan bij een stoffenwinkel in je buurt. Ik neus altijd eens tussen de restjes stof. Of je koopt enkele meters van een stofje dat je leuk vindt en knipt het zelf op maat. De boord omstikken hoeft niet per se, vind ik, dat draagt bij aan de charme. Ook IKEA verkoopt betaalbare stoffen trouwens!
Een leuk stoffen of papieren cadeauzakje, of een mooie kartonnen doos is natuurlijk ook een duurzame manier om een cadeau in te pakken, als de ontvanger het kan hergebruiken!
Welke maat Furoshiki heb ik nodig?
Er zijn enkele gebruikelijke maten voor Furoshiki (altijd vierkant trouwens), zoals 40 x 40 cm en 70 x 70 cm. Een vuistregel voor het kiezen van de juiste maat Furoshiki is de volgende: de diagonale lengte van de inpakdoek moet minstens 3x de lengte van de langste zijde van je cadeau zijn.
Om dat handig te testen, kan je even de volgende stappen doorlopen:
- leg de inpakdoek als een ruit voor je op tafel
- leg het cadeau in het midden van de inpakdoek, met de langste zijde horizontaal (vind het midden door 2x de 2 tegenovergestelde hoeken boven het cadeau naar elkaar te brengen en op te heffen)
- breng de linkerhoek over het cadeau richting de rechterhoek
- komt de punt verder dan het cadeau? je doek is zeker groot genoeg!
Heb je een maat Furoshiki die in theorie niet ideaal is voor je cadeau? Daar zijn gelukkig ook oplossingen voor. Als je stof wat te kort is om te kunnen knopen, kan je een elastiekje gebruiken. Is je stof eerder wat te lang? Maak dan een decoratieve knoop, of stop de uiteinden van je strik onderin. Je vindt hiervoor allerlei instructiefilmpjes op het YouTube kanaal van The Green Wrapper.
Is die inpakdoek nu deel van het cadeau?
Een vraag die ik al een paar keer heb gekregen is: “Wat doe je dan met die inpakdoek? Is die deel van het cadeau?”. Zelf pak ik het als volgt aan. Na het uitpakken van het cadeau laat ik vallen dat ze de stoffen inpakdoek gerust mogen houden, als ze hem zelf graag willen hergebruiken. En als ze hem niet kunnen gebruiken, neem ik hem graag terug mee om een volgend cadeau mee in te pakken. Hoeft helemaal niet ongemakkelijk te zijn als je gewoon even vriendelijk uitlegt hoe jij het ziet.
En om de ontvanger even alle info over Furoshiki door te geven, kan je hieronder een gratis printable downloaden met QR-codes om bij je cadeau te stoppen. Zo verspreiden we het plezier van duurzaam inpakken!
Ik ben alleszins fan van Furoshiki, een milieuvriendelijk alternatief voor het klassieke inpakpapier! Hopelijk jij nu ook?